Szertelen Gerjedelem

Az, hogy mi van előttünk, vagy mögöttünk, eltörpül amellett, ami (még) bennünk van!

HTML

aszir

Download Opera, the fastest and most secure browser

További oldalaim

Watch videos at Vodpod.

PR videóim

Friss topikok

2010.03.07. 07:24 kaposlogisztika

Civil kurázsi, avagy a tettek mezeje

Hihetetlen, de igaz történet, ami a napokban történt egy késő esti vonaton. Egy munkából hazafele utazó nő, hirtelen rosszul lett, összeesett és kis idő múlva meghal a vonatfülkében.. A videókamera rögzitette a történteket, és tisztán látszik a felvételen, hogy egy 60 év körüli házaspár, akik ugyanabban a fülkében utaztak a nővel, nyugodtan végignézték az esetet és egyszerüen nem tettek semmit. Nem nyújtottak elsősegélyt, nem hívtak segitséget.
A videófelvétel képei még a sokat látott rendőröket is megrázta:
- Mindent pontosan lehet látni a felvételen - meséli egy rendőr - a nő hirtelen rosszul lessz, levegő után kapkod zihálva, aztán egy kis idő mulva összeesik. A házaspár hosszú percekig figyeli a történteket, aztán felállnak, veszik a csomagjaikat és egyszerüen elhagyják a fülkét.

Vajon mennyi bátorság kell ahoz, hogy egy ismeretlen nőt megszóllítsunk egy vonaton? Mennyi bátorság kell ahoz, hogy megkérdezzük egy furcsán viselkedő nőtől, hogy szüksége van-e segitségre? Mennyi bátorság kell ahoz, hogy segítséget hívjunk, ha valakinek arra lenne szüksége?

Szükség van-e egy ilyen tetthez civilkurázsira? Nem, még csak arra sincs szükség! Csak nyitott szemre, egy kis odafigyelésre lenne szükség! A közömbösségünk leküzdésére lenne szükség! És ha nincs is bennünk együttérzés, akkor csak egyszerüen a magától értetődő segitségnyújtás megadására lenne szükség!

A házaspár szó nélkül leszállt a vonatról, és mind aki jól végezte dolgát hazament. A kamera felvételén jól felismerhetőek és már azonositották is őket, a többi már a törvényszék dolga.
De kérdem én, vajon mit fognak mondani a halott nő lányának, amikor az megkérdezi tőlük, hogy minek nem segítettek?

Ez az eset egy nemrég látott dokumentumfilmre emlékeztet engem, ami a mai társadalmunkra jellemző, egyre növekvő, szinte brutális közömbösséget mutatja be. Szeretünk félrenézni, egyszerüen továbbállni, fő, hogy nekünk menjen jól, mit érdekel minket más, hogy él-e vagy hal-e? Mit érdekel minket ha valakit a szemünk előtt agyonvernek, csak nem fogunk beleavatkozni, hogy nekünk is bajunk essék? Hol van ma már a civil kurázsi, ha még egy rosszullétre sem reagálunk, ahol semmiféle veszély nem fenyegeti az épségünket?
Félrenézni nem bátorságot és dícsőséget jelent. A közömbösség gyávaság és aljasság! Mert ilyen esetben semmit sem tenni, az a legrosszabb amit tehetünk.

A mai szeretetet szajkózó,álszent világunkban sokan még nincsenek tisztában vele, hogy a szeretet ellentéte nem a gyülölet, hanem a közöny.
"Vajon hogyan viselkednék én a tettek mezején, amikor be kellene bizonyitanom, ha nem is a szeretetemet, de legalább az emberségemet?"
Mielőtt ódákat zengenénk annak bizonyitására, hogy milyen szeretetteljes emberek vagyunk nem ártana ezen sokunknak elgondolkozni...

Szólj hozzá!

Címkék: érdekes hírek civil visszhang kurázsi elsősegély kaposlogisztika szertelen gerjedelem



Music Player web

A bejegyzés trackback címe:

https://kaposlogisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr191815383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása