Szertelen Gerjedelem

Az, hogy mi van előttünk, vagy mögöttünk, eltörpül amellett, ami (még) bennünk van!

HTML

aszir

Download Opera, the fastest and most secure browser

További oldalaim

Watch videos at Vodpod.

PR videóim

Friss topikok

2010.06.22. 15:46 kaposlogisztika

Hatalmas különbségek a régiós átlagbérek között

A somogyi átlagbér hatvannégy százaléka a budapestinek, egy átlagos kaposvári valamivel több, mint kétharmadát viszi haza egy oroszlányi fizetésnek. Siófokon és Marcaliban még rosszabb a helyzet.

Az országban a fővárosban bizonyultak a legmagasabbnak az átlagbérek a Merces felmérése szerint: a 265 400 forinttól még a második legjobb átlaggal büszkélkedő Fejér is elmaradt ötvenöt ezerrel. A képzeletbeli dobogó harmadik foka Győr-Moson-Sopronnak jutott, ahol majdnem harminchétezerrel többet vihetnek haza átlagban az emberek, mint a somogyiak. Somogy megye a hazai átlagbér-rangsorban a tizenötödik helyen áll, ahol az elmúlt negyedévben 170 400 forint volt a havi átlagkereset, ami kevesebb, mint kétharmada a listavezető budapesti átlagbérnek.

A dél-dunántúli régióban, Baranyában jobb a helyzet, átlagosan majdnem tízezerrel keresnek többet a somogyiaknál, Tolnában viszont alighanem irigykednek a somogyiakra. A legrosszabb a helyzet Csongrádban, ahol a fővárosi fizetések hatvan százalékával kénytelenek beérni a munkavállalók!

Némi meglepetésre a vizsgált települések közül Oroszlányban a legjobb a helyzet, ahol havi szinten majdnem 243 ezer forint üti a markát az embereknek. A bányászvároson kívül még nyolc településen - Székesfehérváron, Vácott, Tatabányán, Győrben, Dunaújvárosban, Sopronban, Hatvanban és Szombathelyen - haladja meg az átlagfizetés a kétszázezer forintot.

Kaposvár a 176 676 forintos átlagbérével a nyolcvan vizsgált város közül  a 38. helyen végzett, a régióbeli megyeszékhelyek közül Pécsen - 189 292 forint - jobb, Szekszárdon - 158 692 forint - rosszabb a helyzet. Akárcsak a felmérésbe bevont két másik somogyi városban, hiszen Siófokon - 58. helyezett - 161 170 forint jut átlagosan egy munkavállalónak, míg Marcaliban - 60. hely - százhetvenhét forinttal még ennél is kevesebb. A vizsgált városok közül hatban - Sárbogárd, Gyula, Karcag, Makó, Dombóvár, Bonyhád - még a százötvenezer forintot sem éri el az átlagbér, a legkevesebbért Bonyhádon kell munkát vállalni. A Tolna megyei városban az átlagbér alig több mint a fele a budapestinek.

A fővárosban a fiatalok is kivételezett helyzetben érezhetik magukat: a 17-24 esztendős korosztály, magyarán a pályakezdők az országban szinte mindenütt 120-140 ezer forintos bérért dolgoznak, kivéve a budapestieket, akik közel 180 ezer forintot kapnak. Ami, ugye, néhány ezerrel több, mint a kaposvári átlagbér.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest érdekes győr baranya fontos minimálbér tolna somogy oroszlány csongrád különbség abszolút régió ellentétek fejér kaposlogisztika blogblogja átlagbérek



Music Player web

A bejegyzés trackback címe:

https://kaposlogisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr572101208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása