Szertelen Gerjedelem

Az, hogy mi van előttünk, vagy mögöttünk, eltörpül amellett, ami (még) bennünk van!

HTML

aszir

Download Opera, the fastest and most secure browser

További oldalaim

Watch videos at Vodpod.

PR videóim

Friss topikok

2009.12.29. 18:15 kaposlogisztika

Elfeledett diktátorok

Vannak diktátorok, akikre akkor is emlékszel, ha a hátsó sorban ülve Gizike kilógó bájait bámultad a töri órán. Hitler, Sztálin, nem nehéz feladat. Viszont vannak olyan arcok, akik bár kispályások voltak az előbb említett tömeggyilkosokhoz képest, mégsem szabad róluk megfeledkezni.

Jean-Bédel Bokassa

Bokassa sem volt száz, az teljesen biztos. Pedig milyen jól indult a figura, csak a végére hagyta el valahol az eszét, de ne rohanjunk ennyire előre. Afrika Napóleonja, legalábbis kinézetre, Jean-Bédel Bokassa korántsem volt unalmas ember. Persze az általa puszta kézzel megölt emberek nem ezzel a jelzővel illették volna. 1966. január 1-én megbuktatja rokonát, David Dackot, majd a hadseregre támaszkodva egy idő után korlátlan hatalomra tesz szert. Az egykori idegenlégiós példaképe, Napóleonhoz hasonlóan császárrá koronáztatja magát, nem is akármilyen külsőségek között. A szokásos diktátoros jellemfejlődés Bokassa esetén is szép egyenletes ívű: egyre paranoiásabb, egyre többet iszik, egyre többen tűnnek el. A vége persze ismét egy viharos diktátoreltávolítás, amelyet az eddig nem túl finnyás Franciaország vastag részvételével valósítanak meg. Bokassa egykori idegenlégiósként végül pont Franciaországban talál új otthonra. 1979-től '86-ig ott tartózkodik, majd mégis hazatért, ahol (elvben) halálbüntetés vár rá, amely alól végül felmentik. Palotája romjai közt tengette hátralevő pár évét. 1996-ban halt meg.

Georgiosz Papadopulosz

A görögök régi vágású egyenruhás diktátora 1967-ben vette át a hatalmat a hadsereg támogatásával, mivel Görögországban körülbelül akkora volt a demokraták elfogadottsága a katonák (és a közvélemény) körében, mint egy pörköltfesztiválon az vegetáriánusoknak. Papadopulosz nem is vesztegette az időt, a parlamentet feloszlatta, a politikai pártokat és a civil szervezeteket betiltották, a királyt pedig fél év múlva száműzte, amikor az ellenpuccsot akart végrehajtani ellene. A sztrájkot betiltja, általában az emberi jogokat korlátozza, aminek köszönhetően számos nemzetközi szervezetből kizárják Görögországot. Ezzel párhuzamosan rohamos gazdasági növekedés indul az országban, hiszen a nemzetközi jognál és emberi jogok egyetemes nyilatkozatánál jóval racionálisabban (értsd: profitorientáltabban) gondolkodó nemzetközi tőke csak úgy ömlik befelé az országba. Persze ez sem volt igazán elég, pláne a hálátlan görögöknek, akiket a '73-ban kikiáltott köztársaság sem tud lenyugtatni. Az olajválságot követő gazdasági válság végképp beteszi a kaput az irányító katonai junta előtt, akik átszervezéssel próbálják visszaszerezni a támogatásukat. Papadopuloszt leváltják, de utóda ugyanúgy vérbe fojtja a tüntetéseket, illetve a tetejébe külpolitikailag is teljesen elszigeteli az országot Ciprus megszállásával, illetve annak elvesztésével. Ezt már nem képes kezelni a katonatisztek csoportja, hazahívják a száműzött demokratákat. Papadopulosz viszont nem úszta meg, 1999-ben, 24, börtönben töltött év után hal meg.

Jorge Videla

Hose Armando Jorge Videlo akár egy brazil szappanopera rosszarcú sztárja is lehetne, körülbelül annyira is utálták, s nem csak a tévé előtt gubbasztó Eszmeralda párti nyugdíjasok. Jorge Videla számára sem jelentett túl sokat az emberi élet, nem is várható el egy 1.0-ás gondolkodású katonatiszttől. A későbbi vádak szerint szabályos koncentrációs táborokat létesített, politikai ellenfeleit és azok családtagjait eltüntette, csakúgy mint a hatalma ellen szegülőket. 1977 és '81 között volt hatalmon. Ezalatt a külföldi államadósság hatalmasra duzzadt , a szegények és a gazdagok közti különbség pedig óriásira nőtt. A kortársak által elnevezett Piszkos Háborúban több mint 10.000 ember tűnt, vagyis öltek meg Videla csapatai. Ezek megítélése változó viszont, hiszen ennek a tízezernek a jó része, szélsőbalos és szélsőjobbos gerillákból áll. Mindenesetre Videla 1981-ben átadja a hatalmat, így a falklandi bohóckodásban már nem mint diktátor vesz részt. Videlat elítélték, majd amnesztiát kap, amit 1998 óta házi őrizet váltott fel. Nyugodt élete van.

Ante Pavelić

A horvát usztasa mozgalom, egyben a horvát bábállam vezetője. Nem sokáig örülhetett ennek a tisztségének, mindössze 1941-45 között volt a "független" horvát királyság vezetője. Valójában persze a németek tartottak mindent a kézben, ami persze nem akadályozta meg Pavelićet abban, hogy több százezer szerbet tüntessen el a föld színéről (erről az oldalukról a szerbek is megmutatták hatékonyságukat) Emellett Pavelićnek és a németeknek gondja volt rá, hogy a Horvátország területén lakó zsidókat és cigányokat likvidálják. Lényegében mindkét népcsoport eltűnt az országból. A közeledő szovjet és partizán csapatok ellen elmenekül, előbb Rómába, majd Argentínában, végül Franco Spanyolországában telepedik le. Itt is hal meg 1958-ban.

Vidkun Quisling

A norvég nácik vezetőjének neve immár több mint hatvan éve összefügg a hazaárulással, kollaborálással. Miután Németország lerohanja Norvégiát 1940-ben, Vidkun Quisling lesz annak formális vezetője. Ő is, hasonlóan Pavelićhez csak egy báb, mégis Norvégiában ő személyesítette meg a megszállást. Ellentmondásos személyiség volt, hiszen a neves humanistával, Fridtjof Nansennel a húszas években humanitárius utakat szervezett az éhínség sújtotta Oroszországba, s közreműködött több százezer osztrák-magyar hadifogoly hazaengedésében. Katonai attasé volt Finnországban és a Szovjetunióban. Itt brit érdekeket is képviselt, így innen (is) jöhetett az a vád, hogy Qusiling a brit Intelligence Service-nek gyűjt információkat. A fiatal Quislinget ezután kicsapják a seregből, így állás nélkül marad. A harmincas években a náci eszméket egyre nyíltabban hirdeti, s megalapítja a Nasjonal Samling-t. A jelentéktelen szervezet és még jelentéktelenebb vezetője a német megszállással lépett fel igazán a történelem színpadára, hogy örökre a kollaborálással és hazaárulással azonosítsák a a nevüket. 1945-ben kivégzik.

Augusto Pinochet

Második listánk talán legismertebb alakja, Augusto Pinochet, egykori chilei diktátor. Igazából elfeledettnek nem mondhatnánk, hiszen utolsó éveire ismét megteltek vele a címlapok. Pinochet 1973-tól 1990-ig irányítja Chilét, 1998-ig pedig a hadsereg vezetője. Az alatt a majd harminc év alatt több ezer ember halt meg vagy tűnt el örökre. A "rend és béke országává" tette Chilét diktátora, amiben van is némi igazság. A korábbi zűrzavaros időszakot, a számos vidéken garázdálkodó gerillacsoportokat letörve valóban békét teremtett, igaz egy rettegő ország árán. Emellett gazdaságilag teljesen kiszolgáltatottá tette országát az Egyesült Államoknak.

Forrás:Style.hu

Szólj hozzá!

Címkék: diktátor kaposlogisztika



Music Player web

A bejegyzés trackback címe:

https://kaposlogisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr721630885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása